První kroky v Ugandě

17.09.2012 18:33

Dne 13. září přiletěly do Ugandy 2 dobrovolnice - Veronika Jakubčiaková (jednatelka SfU) a Ivana Harantová. Z Ugandy posílají tuto zprávu:

Hned první den jsme se na letišti setkaly s panem z URA (celní úřad), abychom prodiskutovali dovoz zdravotnického materiálu, apod. Poté jsme se setkaly se studenty, které SfU finančně podporuje v jejich studiu medicíny - Nyana Shevon a Medard Niwamanya.

Druhý den jsme jely do okresku Ntungamo, vesnice Nyakyera, což bylo asi 6 hodin cesty autem.

V sobotu 15. září bylo slavnostní představení projektu a uvítání otce Alfreda, který pochází z této vesnice. Slavnosti se zúčastnili také místní představitelé a bývalá členka parlamentu paní Beatrice (local chairman) LC1, LC3, LC5, kteří nám přislíbili spolupráci a maximální podporu. Místní mají velký zájem zapojit se do projektu.

Další den jsme se byly podívat na pozemek, který jsme zde zakoupili letos v únoru. Je dostatečně velký na postavení nemocnice (community medical centre) i domu pro dobrovolníky. Spolu s místním starostou a inženýry z Mbarary jsme změřili a rozplánovali pozemek. Také poloha je velmi dobrá a je odsud nádherný výhled na okolní hory. Následující dny budeme vyřizovat potřebné dokumenty.

Přivítání v místní komunitě bylo moc milé a někteří nám dokonce přinesli dárky na uvítanou - vajíčka, avokádo, meloun, rajčata a cibule, takže máme zásoby na další 2 týdny.

Příští týden nás čeká další meeting v Kampale, kde sestavíme místní tým (board members). Velmi nás těší maximální podpora místních obyvatel a prozatím to vypadá, že nás čeká slibná spolupráce. Doufáme, že i z České republiky budeme nadále získávat podporu. Nyakyera má potenciál rozvoje, i když je to vesnická komunita kde žijí z toho co vypěstují a trpí nedostatkem zdravotní péče a neznalostí prevence. Navštívily jsme i místní vládní zdravotní středisko. Vybavení je ubohé, takřka žádné. Našli jsme tam jednu těhotnou ženu, která přišla rodit, ale v tomto centru není ani voda ani dostatek potřebných léků. O hygieně ani nemluvě.

Co se týče plánované spolupráce se soukromým zdravotním centrem v Kitembe, které vzniklo díky americké neziskovce, kterou založila Dorothy, pocházející původně odsud a nyní žijící v Americe, zatím čekáme na přílet paní Dorothy, což by mělo být 28. září.