Workshop v Nyakabare

22.12.2012 18:46

Zprávu napsala Markéta Balcarová

Jedním z dalších míst, kde jsme se měli příležitost setkat s místními lidmi, se 25. 11. 2012 stala vesnička Nyakyabare. Nachází se necelých 5 km vzdálených od Nyakyery.

Pro místní obyvatele jsme si připravili povídání o hygieně, výživě a pohlavně přenosných nemocech.

Setkání se konalo na půdě tamějšího protestantského kostela. Sami místní projevili zájem o setkání s námi, takže s naším příjezdem nás v kostele očekávaly nedočkavé pohledy asi 50-ti dospělých a 40-ti dětí.

Úlohy moderátora se ochotně ujal Godfrey, náš překladatel z angličtiny do jazyka Runyankore.

Takovéto setkání je pro nás příležitostí přiblížit, proč jsme do Ugandy přijeli a jaké jsou hlavní cíle našeho působení tady. Seznamujeme lidi s domácí paliativní péčí, která v těchto končinách chybí. Pro většinu lidí je tak novým pojmem. Díky těmto setkáváním se dozvídáme o našich nových paliativních pacientech, prosíme obyvatele, aby nám pověděli o svých těžce nemocných příbuzných, které bychom u nich doma rádi navštěvovali. A tak tomu bylo i v Nyakyabare.

Mluvili jsme o nutnosti hygieny a způsobu přenosu tropických nemocí (břišním tyfu, brucelóze). Divili byste se, jak málo jsou zdejší lidé edukováni. Přitom lze většině nejčastějších nemocí předcházet prevencí. Dalším bodem našeho povídání byla výživa a pohlavně přenosné nemoci.

Atmosféra v kostele byla velice přátelská.

Prostor pro dotazy byl plný zajímavých otázek. Padaly nejvíce dotazy ohledně HIV např.:

 Kde je možné nechat se testovat? Zda se může přenést kojící matka HIV virus na svoje dítě? Z otázek bylo cítit, jak místní tato problematika zajímá.

Setkání bylo velice přínosné pro obě strany, další lidi se dozvěděli o naší činnosti a poté narostl počet lidí, kteří vyhledali naši pomoc.